“Stel je voor: iemand bepaalt voor meer dan elfduizend uur wat jij moet doen en hoe jij dat moet doen. Alles moet precies volgens de regels van die ander. Er is geen ruimte voor jouw ideeën, jouw talenten, jouw aanpak. Dat klinkt absurd,toch? Toch is dit wat er in veel scholen gebeurt: kinderen zitten in een gestandaardiseerd systeem waarin iedereen hetzelfde moet leren, op dezelfde manier en in hetzelfde tempo.
Het onderwijssysteem in Nederland is al decennia nauwelijks veranderd. Sorteren op niveau. Vaste vakken en huiswerk in een vast programma. Vijftig jaar geleden was dit misschien effectief. Maar past het nog bij de uitdagingen van deze tijd? De wereld verandert snel. De leefwereld van jongeren destijds is compleet anders dan de onze, net als de arbeidsmarkt. De leeropbrengsten van dit systeem gaat al jaren achteruit, veel jongeren worstelen zich door het systeem. Te veel kinderen komen niet tot hun recht of lopen zelfs vast. Docenten doen hun best om maatwerk te leveren en het beste uit iedere leerling te halen. Maar ze hebben daarvoor te weinig ruimte. Dat is frustrerend, ook voor docenten, zoals te zien is aan het groeiende lerarentekort.
Willen we echt een samenleving die stuurt op 'gemiddeld'? Wat gebeurt er met die creatieveling, ondernemer, dromer en doener voor wie dit systeem vaak net niet past? Juist hen hebben we keihard nodig. Mensen van nu en de toekomst moeten om kunnen gaan met een overvloed aan informatie, fantastisch kunnen samenwerken en wendbaar zijn. Ik zie dat er behoefte is aan onderwijs dat meer ruimte biedt voor eigenheid,persoonlijke groei en regie over de eigen ontwikkeling. Dat is precies waar Agora voor staat.
Zwolle is een onderwijsstad. Een Agora vo-school is een prachtige toevoeging op het aanbod dat er al is. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze jongeren, met al hun talenten, zich optimaal ontwikkelen. Dat gun ik docenten, onze samenleving, maar vooral al die prachtige, unieke, meer-of-minder-gemiddelde jonge mensen die nog meer dan 11.000 uur mogen werken aan hun plek in de samenleving. Laten we ze die kans geven!”